Uzbekiškas lagmanas tai daržovių ir mėsos troškinys su makaronais. Nors pagal tradicinį receptą makaronai lagmanui ruošiami rankiniu būdu, ištempti į ilgas stygas, galite naudoti ir pirktinius makaronus. Geriausia naudoti šviežius, plačius kviečių makaronus, taip pat prekyboje galima rasti ir specialių makaronų skirtų lagmanui arba pasigaminti patiems.
INGREDIENTAI
• 500 g ėrienos juostelių (iš kumpio)
• 200 g svogūnų
• 100 g raudonosios paprikos
• 150 g baklažano
• 150 g pekino kopūsto
• 4 vnt. česnako skiltelių
• 1 l jautienos (arba avienos) sultinio
• 100 ml saulėgrąžų aliejaus
• Žiupsnelio druskos ir pipirų pagal skonį
• Plov.lt prieskonių: kumino ir uzbekiškų universalių prieskonių
• Krapų
Nedideliais gabalėliais supjaustykite ėrieną. Uzbekiškame kazane įkaitinkite apie 100 ml saulėgrąžų aliejaus. Jame apskrudinkite mėsą. Vėliau įdėkite du, pusmėnuliais supjaustytus vidutinius svogūnus, bei smulkiai supjaustytus česnakus. Juos pakepinkite, kol pasidarys auksinės spalvos. Dėkite morkų griežinėlius ir supjaustytą baklažaną. Po 5 minučių į puodą įdėkite šparagines pupeles, pekino kopūstus, salierus bei pomidorus. Viską apkepinkite didelėje kaitroje. Šiek tiek apkepinus įpilkite litrą jautienos sultinio, bei apie 1-1,5 l verdančio vandens, įdedame šaukštelį Plov.lt uzbekiškų universalių prieskoniu bei Plov.lt kumino. Uždenkite kazaną ir troškinkite mažesnėje kaitroje 30-40 minučių. Patikrinkite, ar netrūksta druskos, jei reikia – įdėkite.
GAMINIMO EIGA
Lagmanui naudokite šviežius makaronus iš parduotuvės arba gaminkitės patys iš miltų, kiaušinių, vandens ir druskos. Užvirkite vandenį, į jį įdėkite porą šaukštelių aliejaus ir druskos.
Į verdantį vandenį įdėkite makaronus, pavirkite apie 3 minutes arba kaip nurodyta pakuotės instrukcijoje. Išvirtus makaronus nukoškite ir nuplaukite šaltu vandeniu. Užlašinkite šiek tiek aliejaus, kad neliptų. Paruoštus makaronus dėkite į lėkštę, užpilkite uzbekišku lagmanu, apibarstykite žalumynais – krapais ir skanaukite. Česnako galvos, paprikas ir pomidorai.
Belieka viską užkloti kopūsto lapais (lapai tampa papildomu dangčiu ), uždegti kazano dangčiu. Kazaną ant pečiaus, užkuriame ugnį ir palaikome silpną ugnies rusenimą. Dvi valandos ir nuostabaus skonio ir aromato patiekalas jau ant jūsų stalo.